torsdag 1. september 2016

Dagens fyndord

Gratulerer med vel overstått intenst kodeverksted. Ei generell innføring i HTML og CSS på bare to undervisningstimer er særdeles krevende, men jeg synes alle gjorde en glimrende innsats, og det virket som folk hang særlig godt med på den første delen, og kom godt i gang med formateringa av innlegget sitt.

Jeg ga dere et fyndord på begynnelsen av forelesninga, som skulle peke dere i retning av hva jeg tenkte om koding. Vendinga var den velkjente replikken gitt Det hellige romerske rikets keiser Sigismund av Luxembourg:

Caesar·nōn·suprā·grammaticōs

Historia skal – i følge Mentalfloss’ artikkel 20 Latin Phrases You Should Be Using – ha det til at keiseren (som naturligvis talte på latin – det gjorde jo alle dannede folk i forsamling) brukte ordet schisma som et hunkjønnsord, når det egentlig skulle være et intetkjønnsord (schisma, schismătis av gresk σχίσμα). Keiseren hevdet at han, når nå hadde brukt det som et intetkjønnsord, i kraft av å være en hellig, lovgivende person fra da av hadde endret ordet til hunkjønn. Et fast og bestemt rådsmedlem reiste seg da og svarte ham at Keiseren er ikke over grammatikerne. Siden da har sitatet blitt et velkjent fyndord brukt for å understreke betydninga av riktig grammatikk og ortografi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar